WARKAH BUAT SAHABAT

– Persatuan/Parti bukan kiblatku, Islam itu kiblatku –

—————————————————————————————————-

Mungkin pada suatu ketika, anta boleh berbangga dengan menyatakan:

Ana sekarang bergerak untuk Islam dengan menggunakan wadah persatuan…”

Yup, benar & benar! Pada ketika itu, anta memegang tampuk kepimpinan persatuan (Islam) yang (mungkin) bergerak untuk menegakkan Islam di tempat anta. Tapi ya akhi, kita akan tua. Masa  kita akan berlalu. Tampuk yang anta pegang akan beralih kepada orang lain. Mungkin mereka adalah junior/anak buah/mad’u anta.

Tapi apa pula peranan anta pada ketika itu? Ketika mana, anta melepaskan tampuk kepimpinan Persatuan (Islam).

Adakah anta akan turut meninggalkan perjuangan Islam?

Adakah anta hanya akan menjadi PEMERHATI?

 

Berpersatuan adalah PENTING. TIdak dinafikan. Cuba kita imbas kembali, Apa yang biasa persatuan Islam buat (spesifik di Russia)?

– Majlis Makan (Jamuan Hari Raya Aidilfitri, Aidiladha, iftar jama’i)

– Usrah ( kekadang tuh, banyak persatuan (Islam) menamakan aktiviti mereka sebagai Usrah namun mereka sendiri tidak jelas, apakah halatuju Usrah mereka?)

– Berbazar (buat kuih banyak2, pastu jual – utk ekonomi persatuan)

– Riadah

– Tazkirah, Qiamulail

– Pengedaran Risalah agama dll

Kekadang kita menghabiskan banyak masa kita kepada program yang bersifat sementara:- yup, program bermethodkan  TOUCH & GO.(sesekali tidak menafikan kepentingan program2 ini tapi hanya menekan isu priority)

– Program Orang Asli

– Sunathon

– Summer Camp dll

* Ingin ana untuk mengajukan persoalan – ADAKAH DAKWAH & TARBIAH BERLAKU DALAM PROGRAM-PROGRAM INI?

 

Ana cuba berbincang dengan beberapa orang Ketua Biro Tarbiah di bawah Persatuan  di RUssia, bertanya apakah aktiviti Biro mereka? Apakah matlamat perjalanan aktiviti Biro mereka? – jawapan mereka tidak jelas.

Lebih tepat jika ana nyatakan :

1) Aktiviti yang dijalankan hanya ikut-ikut aktiviti yang telah diadakan oleh senior-senior dulu – bermanhajkan : Program oreinted not Objective Oriented.

2) Aktiviti yang hanya untuk membuktikan bahawa Biro mereka menjalankan aktiviti/aktif – ?

 

Akhi, sesungguhnya Allah s.w.t menyayangi anta. Allah pada suatu ketika telah meletakkan anta di tampuk kepimpinan persatuan (Islam). Anta telah diberi amanah oleh Allah s.w.t untuk memegangnya. Dan ana yakin, bahawa anta telah melakukan yang terbaik dalam menjalankan amanah Allah s.w.t. Tahniah untuk anta! Persoalan yang mungkin dapat diutarakan :

Apakah tindakan anta, jika Allah s.w.t meletakkan anta di dalam tampuk kepimpinan persatuan yang bukan berorientasikan Islam? Adakah anta akan meninggalkan perjuangan Islam?

– menyibukkan diri dengan Malaysian Nite (eg), Nizhny Games?, Dekanat?, Embassy? dll?

– dan mampukah lagi pada waktu itu anta berbangga dengan menyatakan anta sedang memperjuangkan Islam sedangkan semua program anta tidak berorientasikan Islam?

Ana teringat kisah Hunter X Hunter, ketika Biskuit melihat Gon & Kirua bagaikan permata yang perlu digilap. Yup, begitu juga, ana melihat anta sebagai sebiji permata yang mampu menyinari umat Islam ketika ini.  Cuma ana ingin mengajak anta, untuk berorientasikan Dakwah & Tarbiah dalam perjuangan anta. Berorientasikan persatuan (eg : PPIM @ UMNO – merujuk situasi Russia) hanya merugikan perjuangan kita. Ana melihat anta sedang dalam mencari-cari method perjuangan (mungkin), atau terlalu taksub kepada sesebuah jemaah sehingga mengabaikan Dakwah & Tarbiah.

Ana sedih, bercampur ingin menangis ketika melihat peranan anta hanya sebagai pemerhati/program manager RAYA/tukang masak untuk persatuan (mungkin kerana menolak atau kerana tidak bersama-sama dalam usaha Dakwah & Tarbiah)! Ana sedih apabila melihat, adik-adik junior kita di Russia, kehilangan seorang senior yang hebat yang mana boleh mendidik & mentarbiah mereka dengan cara yang sangat efisien tapi dengan syarat – jika anta memahami perjuangan Dakwah & Tarbiah yang sebenar.

Berorientasikan Dakwah & Tarbiah bukan perkara yang kecil akhi, mungkin kita mengenali siapa itu Salahudin Al-Ayubi, Sultan Muhammad Al-Fateh, Sultan Sulaiman The Great, Imam Al-Ghazali, Ibnu Qayyim ,Imam Hassan Al-Banna dan ramai lagi tokoh-tokoh Islam yang lain. Tapi sedarilah ya akhi, mereka ini bukan lahir dengan mengejut begitu sahaja. Mungkin kita boleh mengambil contoh Sultan Muhammad AL-Fateh telah dibentuk oleh satu sistem tarbiah yang dikawal rapi oleh Syeikh Syamsuddin Al Wali dari Khurasan. Begitu juga tokoh Islam yang akan lahir pada suatu hari nanti, pasti & pasti akan dilahirkan daripada sistem Dakwah & Tarbiah. Kembalikan kiblat perjuangan anta kepada Islam bukan kepada persatuan/parti semata-mata. Anta harapan ummah!

 

” Ya Allah, tunjukilah kami jalan yang benar. Dan tetapkanlah hati-hati kami di atas jalan itu.”

Advertisements

~ oleh zulhusni07 di November 25, 2008.

2 Respons to “WARKAH BUAT SAHABAT”

  1. warkah yg menarik..terusik jiwa membacanya bagi kaum hawa seperti saya..siapakah sebenarny sahabat itu?

  2. warkah ini saya tujukan kepada semua, samada kaum adam & hawa yang mengalami situasi yg sama & kerana ia juga adalah pengalaman saya 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: