MAN-u-SIA Lay-Car

6-the-tiny-robot 

Pada tahun 2020, dikala Malaysia sudah mempunyai teknologi robot yg canggih, terdapat seorang engineer robot yg ingin mencipta satu robot yg paling power skali di dunia. Dia membayangkan akan mencipta satu robot yg boleh menandingi kehebatan robot Asimo yg bercap HONDA yang mampu menari-nari mengikut rentak muzik.

Maka dibuatlah robot itu seteliti mungkin, daripada sekecil-kecil sel hinggalah sebesar-besar organ-organ robot itu dibuat sangatlah teliti. setelah selesai bahagian pembuatan robot itu, kini tibalah masa untuk robot itu diprogramkan. Antara programming yg dibuat ke dalam cpu robot itu.

 

Nama: MAN-u-SIA Lay-Car

Keje:

1. cucuk plug 3 pin 13 ampere di suis2 utk Makan Letrik.
2. if 1. is accomplished : pusing-pusing bazirkan letrik utk cari suis utk cucuk plug
3. ulang 1 dan 2 sampai mati.

 

maka MAN-u-SIA Lay-Car itu pun menjalankan kerja yg diprogramkan dalam otaknya itu.

cucuk, jalan, cucuk, jalan, cucuk, jalan. Cucuk utk charge bateri dan jalan utk cari tempat lain utk charge balik. Begitulah kehidupan robot itu utk 64 tahun, 8 bulan, 16 hari, 13 jam, 35 minit, 43 saat.

Pada saat yang berikutnya, wayar-wayar dalam badan robot MAN-u-Sia Lay-Car pun rosak akibat penggunaan yang berterusan tanpa menservisnya selalu.

Maka tamatlah riwayat MAN-u-Sia Lay-Car tanpa menyumbang apa pun untuk kemaslahatan sejagat. Dia juga gagal untuk mengalahkan Asimo yang mampu menari-nari mengikut rentak muzik nashid jiwang.

 

Penjelasan :

1) CPU – mindset manusia

2) kerja (1) = makan/bekerja

3) kerja (2) = kitaran hidup Robot yg membosankan = kitaran hidup manusia yang tiada matlamat

4) Siapa robot tuh? = Manusia leka

 

robot dancing-robot

(kehebatan MAN-u-SIA Lay-Car dalam meniru gaya manusia)

 

Sepasang selipar BATA 1 dicipta oleh Kilang BATA Avtozabot, Nizhny Novgorod,Russia. Suatu hari, datanglah seorang minah Russia nama dia Galina Genadevna & membeli selipar BATA 1 tuh. Fungsi selipar BATA 1 tuh adalah utk dipakai oleh minah Russia ni. Sepanjang hayat selipar BATA 1 adalah berkhidmat pada minah Russia ni. Selama 2 tahun, 3 bulan selipar BATA 1 berkhidmat pada minah Russia ni sampailah suatu hari selipar BATA 1 ni rosak dek digigit anjing Russia yg garang. Alkisah, Minah Russia ni ambik selipar BATA1 & buang dalam tong sampah. Tamatlah riwayat hidup selipar BATA 1. Nun jauh disudut hati Selipar BATA 1 berkata :

“AKu bangga dapat menjalankan fungsi penciptaan aku iaitu sebagai alas kaki Minah Russia ni sepanjang aku hidup !” Tahniah kpd selipar BATA1.

 

KESIMPULAN

RELEVENKAN DIRI ANDA PADA MATLAMAT PENCIPTAAN ANDA !

Advertisements

~ oleh zulhusni07 di November 15, 2008.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: